Beroep op mienskip: Help Layla!

Lieve Suksawatters, we vergeten even onze zogenaamde journalistieke afstand. Sommige zaken in het leven zijn zo schrijnend, dat betrokkenheid het enige juiste is, zoals in het geval van Layla. We doen een klemmend beroep op jullie om haar te helpen met geld en een handtekening.

We hebben het verhaal van Layla al opgeschreven, maar voor de volledigheid nog even haar geschiedenis in een notendop.

Layla is een bijna 22-jarig Somalisch meisje dat al zeven jaar in Nederland woont, waarvan de laatste periode in Leeuwarden. Hier heeft ze haar leven opgebouwd, heeft ze vriendinnen en ging ze naar school. Totdat ze negen maanden geleden illegaal werd verklaard.

Er is een kans

Ondanks alle ellende in Somalië, de levensbedreigende situatie voor Layla in haar geboorteland, hebben de wijze heren in Den Haag besloten dat ze niet in aanmerking komt voor een verblijfstatus. Ze twijfelen aan haar verhaal, ze weten niet zeker of ze uit Somalië komt en hoe bedreigend de situatie daar is voor onbesneden meisjes.

Inmiddels zwerft ze negen maanden door Leeuwarden. Van Vluchtelingenwerk, naar de kerk, naar vriendinnen om daar op de bank te slapen. De situatie is uitzichtloos, maar er is een kans om haar hier te houden. Een kans die de nodige kosten met zich meebrengt.

Een tijdje geleden is ze in contact gekomen met haar vader. Die leeft als illegaal in Groningen op straat. Maar van hem is zeker dat hij uit Somalië komt. Via een bloedtest kan Layla aantonen dat het echt haar vader is, en dus dat ze ook Somalisch is.


De situatie in de geboorteplaats van Layla.

De laatste kans kost veel geld

Met dat bewijs in de hand, kan Layla een nieuwe asielprocedure starten met grote kans dat ze wel wordt toegelaten. Een bloedtest kost alleen 1500 euro. Normaal 800 euro, maar omdat zowel Layla als haar vader illegaal zijn, wordt het bedrag verdubbeld.

Gistermorgen spraken we Layla in Leeuwarden. Kijken hoe we haar nog meer kunnen helpen. Layla zit er bedrukt bij. Het is een emotioneel gesprek dat nog lang daarna voor koude rillingen zorgt en bijdraagt aan plaatsvervangende schaamte voor politiek Nederland.

Nog meer onverwachte kosten

Ze neemt geen enkele slok koffie en van haar gebakje maar een muizenhapje. Ondanks alle steun en lieve berichtjes die ze de afgelopen dagen ontving, heeft ze een nieuwe klap gekregen. En die hakt erin, die maakt het leven nog moeilijker.

De advocaat die Layla heeft via Vluchtelingenwerk, wil geld zien. Daar komt het op neer. Vluchtelingenwerk kan het niet betalen en dus moet Layla de kosten zelf ophoesten. Een bedrag van 600 euro moet ze overmaken, wil de advocaat weer aan het werk gaan voor haar.

Layla SOmalie Al Shabaab

Beroep op de mienskip

In totaal heeft Layla dus 2100 euro nodig om voor de laatste kans op een humaan leven te gaan. Geld dat ze niet heeft. Geld dat haar vriendinnen niet hebben. Haar oud schoolgenoten hebben allerlei acties in het leven geroepen om geld te sprokkelen, maar de teller blijft nu steken op 500 euro.

Er is dus een gat van 1600 euro. Een groot bedrag, maar als wij kijken naar onze community, die op Facebook bestaat uit dik 18.000 mensen en op Twitter uit bijna 10.000 mensen, dan denken wij heel naïef: de oplossing ligt hier, op sociale media, in de mienskip.

Als slechts tien procent van de Suksawatters een euro overmaakt, dan is Layla uit de problemen. Althans dan kan ze met de bloedtest naar een advocaat om te strijden voor een definitief verblijf in Leeuwarden. Zodat ze haar steentje bij kan dragen aan onze mooie stad.

De tijd begint te dringen

Het probleem is dat de tijd enorm begint te dringen. De tijd is zelfs de grootste tegenstander. Layla heeft een tijdelijk wederdocument, waarmee ze in Nederland mag blijven. Maar die loopt in augustus af. Dan kan elk moment de politie voorrijden, haar oppakken, en naar Schiphol of Ter Apel brengen, waar de onvermijdelijke terugkeerprocedure start.

Layla SOmalie Al Shabaab 2

Net na bomontploffing in Mogadishu – Somalië

Maar terug naar Somalië kan en wil Layla niet. Ze heeft hier haar leven opgebouwd. Ze spreekt perfect Nederlands, heeft hier een toekomst niet in Somalië. “Ik ben me al aan het voorbereiden op mijn dood,” vertelt ze met enorme ernst in haar ogen.

Dood of een toekomst in Leeuwarden?

De dood, die wacht op haar in Somalië, daar is ze van overtuigd. Ze is onbesneden en dat valt heel erg verkeerd bij de streng Islamitische groeperingen die de dienst uitmaken. Ze heeft geen familie en vrienden in het land waar ze op terug kan vallen en de situatie in Somalië is gewoon ellendig. Er woedt nog steeds een bloederige strijd.

HELP!

Daarom nogmaals een klemmend beroep: teken de petitie en doneer geld zodat Layla de toekomst krijgt die ieder mens verdient. Hier in Leeuwarden, met vriendinnen en een gedegen opleiding.

Teken hier de petitie
Maak geld over naar NL68 ABNA 0431 1244 69 T.a.v help Layla