Bekende pianist van Maidanplein pingelt op station

piano station Leeuwarden 333Terwijl amper iemand het doorhad, speelde vanochtend één van de bekendste pianisten van de laatste jaren op het station. Namelijk Markiyan Matsekh. Wie? Nou de pianist van het Maidanplein in Kiev die in het heetst van de opstand klassieke muziek pingelde.

Die pianist is bezig met een tour door Nederland. Op heel veel stations speelt hij liedjes die hij ook op het Maidanplein tijdens de Oekraïnse revolutie speelde. Met de tour wil Markiyan Nederlanders bewegen om vooral voor het verdrag met Oekraïne te stemmen op 6 april tijdens het referendum.piano Leeuwarden station Oekraïene 1Matsekh, in het dagelijks leven IT-specialist besloot op een vreedzame manier tegenwicht te willen bieden tegen het geweld van de protesten in Kiev. “Toen het grimmig werd, wisten we niet wat we moesten doen om het tij te keren.”

“We wilden gerechtigheid, maar hadden niet de middelen om dit te bereiken. Het enige dat we konden doen, was de straat op gaan. Het was niet genoeg en ik wilde een grotere bijdrage leveren. Het werd tijd om écht iets te doen. Daarom pakte ik mijn piano en plaatste deze recht voor de oproerpolitie.piano station leeuwarden 1De foto is de hele wereld overgegaan en werd het symbool van de opstand. En nu gaat Matsekh heel Nederland door om te spelen voor het verdrag. Wat je er verder ook mag vinden, want de situatie is wel wat complexer dan de paar quotes van Matsekj, nu weet je in ieder geval wie die pianist was vanochtend.

En oh ja, filmman van Mercurius, sorry dat ik zo brutaal en pontificaal de opnames binnenliep. Maar haast en ik moest die foto hebben.

Ga het gesprek aan ( comments)