BBC en New York Times hebben aandacht voor Leeuwarden

Leeuwarden wordt niet heel vaak genoemd in buitenlandse media, maar de afgelopen dagen is dat wel anders. Genoeg aandacht voor de bekendste Liwwadder aller tijden: Mata Hari.

De BBC kopt: ‘The fateful life of history’s most famous female spy’. Gaat natuurlijk over de in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari. Ze was exotisch danseres, werd daar wereldberoemd mee, maakte vrienden in de hoogste politieke en bestuurlijke kringen en werd uiteindelijk opgepakt. Om vervolgens – misschien wel onterecht – geëxecuteerd te worden wegens spionage.

New York Times en BBC

leeuwarden

Waarom schenken de BBC en The New York Times ineens aandacht aan deze Liwwadder femme fatale? Dat heeft alles te maken met het Fries Museum. Vanaf 14 oktober, honderd jaar naar haar dood, opent daar de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Compleet in het teken van de glorie, maar ook de intriges en het verraad.

Mysterie ontrafeld?

Wat de tentoonstelling zo speciaal maakt, en waarom zelfs media in New York en Londen het erover hebben, is de collectie die je er kunt zien. Gebruiksvoorwerpen, maar ook dossiers die nu voor het eerst inzichtelijk zijn. Stukje bij beetje wordt de mythe rondom een onstuimig leven ontrafeld.

Maar nooit helemaal. Het is namelijk prima als een gedeelte in nevelen gehuld blijft. Al is het maar om de fantasie te prikkelen.

Meer weten over de tentoonstelling? Klikkerdelklik. Voor de liefhebber linkjes naar het artikel van de BBC en The New York Times.

Ga het gesprek aan ( comments)