Asteriks verwelkomt in december 25.000ste bezoeker

Herder tijdens Jailbreak in Asteriks - foto: Ruben van Vliet

Herder tijdens Jailbreak in Asteriks – foto: Ruben van Vliet

Leeuwarder Podium Asteriks verwelkomt op 20 december haar 25.000ste bezoeker. Dan vindt de EP-presentatie en het afscheidsconcert van Flying Trashcans plaats.

Het ongesubsidieerde DIY-podium organiseerde tot dusver 210 concerten, voornamelijk in de 16-eeuwse gevangenis De Blokhuispoort. De 25.000ste bezoeker krijgt als bedankje een jaar lang gratis toegang tot de Asteriksconcerten.

Asteriks van 2011 tot nu

Podium Asteriks startte met het organiseren van concerten op 20 mei 2011. Het podium wordt volledig gerund door vrijwilligers. Van biertapper tot directie: iedereen doet het uit liefde voor de live muziek en vanuit de behoefte om Leeuwarden iets mooier te maken.

Vanuit die insteek initieert en organiseert Asteriks festivals als Welcome to The Village en het Jailbreak Festival. Door te werken met vrijwilligers kan het podium de entreeprijzen voor het vaak internationale programma laag houden: de reguliere concerten kosten altijd vijf euro.

Voor Asteriks is Carex als beheerder van De Blokhuispoort daarin ook erg belangrijk geweest. Programmeur Peter Dijkstra: “Door de lage kosten voor huivesting kunnen we voor maar €5,- een gevarieerd programma aanbieden dat vaak bestaat uit een mix van (lokaal) talent en grote internationale bands. Die lage drempel zorgt voor meer publiek en dus een beter podium voor aanstormend talent.”

Talent voor en achter coulissen

Het podium bieden aan aanstormend talent is van groot belang voor Asteriks. Koen Haringa: ‘Het gaat niet alleen om acts op het podium, maar ook om talent in de organisatie. Veel talent komt bij Asteriks binnen als vrijwilliger en is later werkzaam in culturele activiteiten in de stad.”

“Die ontwikkeling van capaciteiten in het bedenken, organiseren en vertellen van (nieuwe) concepten draagt structureel bij aan een stad. En als je het hebt over het mooier maken van je eigen stad, dan is dat een goede ontwikkeling.”

Het programma voor de eerste maanden van het nieuwe jaar is ook al bekend. Tim Knol komt met zijn punkband The Miseries langs en Astersonic haalt het beste van Eurosonic/ Noorderslag naar Leeuwarden. Daarna de legendarische funkband Lefties Soul Connection en het populaire Wallace Vanborn. Entree: €5,-.

Ga het gesprek aan ( comments)