Asteriks gaat buiten de Blokhuispoort

Asteriks woont al sinds mensenheugenis in de Blokhuispoort. Nu ze daar de boel ontiegelijk aan het verbouwen zijn, wijkt het podium uit naar andere locaties. Vrijdag is club 21Leeuwarden het toneel voor dit experiment.

Een podium voor underground acts in een 16e-eeuwse gevangenis, dat is Asteriks: een net-iets-andere plek voor aanstormende acts op een te gekke locatie, en ook nog eens voor een structureel lage entreeprijs.

Toch lijkt Asteriks een koerswijziging in te zetten door morgenavond met David Douglas, zo’n beetje de beste electronica producer van Nederland, voor het eerst in Club21 de dieptes van de nacht te verkennen

Niet om 12 uur aftaaien en naar de volgende plek, maar een dikke fissa met meteen een afterparty van de Liwwadder DJ’s Klap en Pim Bo. Even horen hoe dit zit bij de eindbaas van Asteriks, Koen Haringa.

Asteriks duikt het nachtleven in

Koen Haringa van Asteriks

Dit is dus Koen van Asteriks. Hoi Koen.

“David Douglas,” zo begint de beste vent, “ken je nog van Welcome to The Village. Daar trad hij samen met Blaudzun op als Haty Haty. Zijn debuutalbum Moon Observations werd door onder andere Pitchfork heel goed ontvangen en zijn album Spectators of the Universe is net uit. Die wilden we wel graag in een Liwwadder club zien en ook Stahlr + Vondeuhx zijn erbij.”

En dat alles nog steeds voor vijf euro, oftewel helemaal volgens het beproefde Asteriks-recept. Behalve dan dat het in Club 21 is, veel later begint en eindigt in de kleine uurtjes. Dat is dan weer helemaal anders dan de karakteristieke Blokhuispoort.

Koen: “Dat klopt, we denken dat een act als David Douglas veel beter tot z’n recht komt op een plek als Club21. De meeste locaties vragen om een bepaald soort programmering. Onze zaal in de Blokhuispoort vraagt misschien meer om podiumperformances dan echte clubacts.”

“Maar dat zijn we ook nog een beetje aan het onderzoeken. Daarbij komt dat de Blokhuispoort nog verbouwd wordt en we met huisbaas BOEI in gesprek zijn over de invulling daar, als alles klaar is.”

Sexy steden en stukken taart

Een andere locatie omdat dat beter bij de artiest past en een verbouwing zijn echter niet de enige reden voor Asteriks om eens een keer buiten de deur van de BHP te programmeren. “We vinden ook wel dat de Leeuwarder nacht een boost kan gebruiken,” zegt Koen.

“Want welke steden vind je nu écht sexy? Dat zijn de steden waar je een bruisend nachtleven aantreft. In zo’n stad zijn veel mensen op de been, want er zit een juiste balans in het aanbod: van bekend tot underground, van gitaarbands tot raves, enzovoorts.”

Hola Koen, een boost geven aan de nacht, prima. Maar noem je Leeuwarden hier nu onsexy? “Die aanname klopt niet, vind ik,” zegt de Asterbaas. “Maar als de taart, dus het totale aanbod, groter is, dan kunnen er ook meer mensen van eten.”

Met andere woorden, als er meer te doen is, gaan meer mensen op stap. Dat maakt wel sense. En iedereen houdt van taart. Dat zou dus betekenen dat we meer van Asteriks gaan zien in, buiten de poorten van de oude gevangenis.

Simpele rekensom

David Douglas

Dit is David Douglas en die komt dus draaien in Club21.

“Nou ja, David Douglas zien we ook een beetje als uitprobeersel. Het zou mooi zijn als er in 2018 op meer plekken programma is. Dan denk ik niet alleen aan Club 21 of onze zaal in de Blokhuispoort, maar ook aan goeie feesten op bijzondere plekken zoals leegstaande panden in de binnenstad of juist op een industrieterrein.”

“Daarbij zijn we natuurijk ook gewoon club vrijwilligers die onze stad een stukje leuker wil maken,” gaat Koen door. “De rekensom is simpel: meer programma is meer leuk, want er is voor publiek meer te kiezen.”

“En voor mensen die in popcultuur willen werken zijn er meer mogelijkheden om door te groeien, dus die gaan niet zomaar meer naar de Randstad, of zo.

Als laatste, maar niet onbelangrijk, wordt Leeuwarden ook voor acts een aantrekkelijkere stad, omdat er meer geschikte plekken zijn waar ze kunnen optreden en werken aan hun fanbase.”

Check het event met David Douglas hier.