Anke roept op tot verdraagzaamheid en liefde – Videoclip/Column

Leave Suksawat, de situatie in de wereld raakt me. De groeiende angst voor het onbekende ook. Ik wil mensen samenbrengen en liefde verspreiden en ik hoop dat jullie mij daarbij een beetje willen helpen. 

Die boodschap van verdraagzaamheid en liefde draagt Anke de Vries uit met het nummer Help Each Other Out. Met haar gouden strotje weet ze onze redactie in ieder geval te roeren en de boodschap die ze erbij schrijft, willen we je ook niet onthouden.

Boodschap van liefde

“Zoveel verloren, zoveel verdriet gevoeld. Een reis maken met de kans dat je dit niet overleeft, omdat dit minder erg is dan blijven in je geboorteland. Elkaar verliezen en zonder elkaar verder moeten. Niet weten of je je ouders ooit nog gaat zien. Een nieuw leven opbouwen in een vreemd land, waarvan je de taal niet spreekt. Ik kan het me niet voorstellen, maar veel lieve mensen hebben dit helaas wel meegemaakt.”

“In deze onrustige tijden heerst nog veel angst en bezorgdheid tegenover het onbekende. Andere culturen, andere geloven. Mensen worden bang voor andere mensen. Toch laten deze tijden ook zien dat liefde sterker is dan angst. Stel je voor. Wanneer iedereen zou proberen liefde sterker te voelen dan angst. Dan kunnen we de wereld een stukje mooier maken.”

Anke

Anke

Oorspronkelijk komt de singer/songwriter uit Giekerk. Hier liep de SHP-student stage bij vluchtelingenwerk, wat directe aanleiding is tot het schrijven van dit nummer. “Sommige mensen reageren zo bot op de nieuwkomers”, vertelt ze. “Dat stootte mij echt tegen de borst.”

Anke leert de vluchtelingen uit Eritrea en Syrië juist kennen als gastvrije en vriendelijke mensen. “Precies de reden dat woorden als ‘Ze moeten maar lekker terug naar hun eigen land’ zo hard aankomen.”

Zelf vinden we de boodschap van Anke een zeer welkome. Negatieve incidenten omtrent vluchtelingen en asielzoekers moeten gemeld worden. Basta. Maar een gebrek aan positief tegengeluid kan vooroordelen in de hand werken, en bijdragen aan onverdraagzaamheid tegenover slachtoffers van soms gruwelijke gebeurtenissen. Iets wat we zeker niet moeten willen. Daarom dank en hulde aan Anke!

De clip is gemaakt door Tessa Stelpstra en deels opgenomen in de jungle bij Wiens.

Ga het gesprek aan ( comments)