Achter de ramen zit een verhaal

verhaalLangzaamaan vullen steeds meer ramen in de binnenstad zich met korte gedichten over wie of wat daar vestigt. Inmiddels zijn het er al zeven in vrij korte tijd. Waar is dat van en waarom?

Beetje lezen, beetje poëzie, ’t heeft altijd zo’n stoffig imago. Maar de laatste jaren is daar verandering in aan het komen. Het laatste jaar komt ‘t zelfs in een stroomversnelling. Met initiatieven zoals Poetry Slam 058 en Poetry Circle worden steeds meer jonge dichters en spoken-word-artiesten zichtbaar. Het mooie is ook, ze leveren een stukje cultuur. Iets dat niet te maken heeft met muziek of festivals, maar wel een wezenlijk onderdeel is van cultuur.

Want eigenlijk wordt er maar bar weinig met tekst gedaan, met verhalen of gedichten, in verhouding tot hoeveel er met muziek gedaan wordt. Daarom worden we ook wel even blij van dit initiatief van Judith Nieken.

Even over hoe het hele verhaal begon

Een goede vriend van Judith opende een tijdje terug zijn eigen drukkerijtje in het oude Philipsgebied in Eindhoven. Hij werkt met echte ouderwetse drukpersen. En Judith, die al veel teksten schrijft in opdracht, maakte een persoonlijk gedicht over hem en zijn passie, dat ze aan hem gaf  tijdens de opening.

De man raakte zo enthousiast, dat hij het drukte en groot op het raam plakte. Judith kreeg daardoor heel veel complimenten over het gedicht, en de manier waarop het daar hing. “Ik dacht, wat als ik dat nou ook in Leeuwarden ga doen?”

Pitchen bij de kapper

Ze pitchte haar idee bij haar kapper. Hij raakte zo enthousiast, dat hij meteen een gedicht aan zijn raam geplakt kreeg. En zo ging het balletje rollen.

Inmiddels hebben al zeven panden een gedicht van Judith op het raam. Judith maakt de gedichten door een gesprekje aan te gaan met de bewoners of gebruikers, om er zo achter te komen wat hun kracht is en wat hun maakt tot wie ze zijn. Dat verwerkt ze dan in een gedicht. En zo kun je dus, ook buiten openingstijden, op een dichterlijke manier een indruk krijgen van wat er zoal gebeurt  achter de ramen van deze panden.

Waar ze overal hangen? “Ja, dat ga ik jullie niet vertellen. Dan moeten jullie zelf maar op zoek gaan.” Nou goed, we hebben wel een kleine hint:  vooral in het gebied rondom het Gouverneursplein. Oh, en hier kun je alvast even spieken.

Door Annemarie Lindeboom