Aanpassing horecabeleid: dooie boel in de binnenstad

horecabeleidHet wordt een dooie boel in de binnenstad van Leeuwarden. Tenminste, als het aan de gemeente ligt wel. In het laatste voorstel wat ze hebben willen ze alle ‘zware’ horeca centreren rondom het Ruiterskwartier. Daarbuiten moet alles om maximaal drie uur afgelopen zijn.

Man man man, de gemeente heeft weer iets nieuws bedacht. Hadden we een dikke maand geleden nog een positief bericht over de eventuele verruiming van de sluitingstijden van de horeca, nu lijkt dat al snel een heel andere kant op te gaan.

De Grote Hoogstraat is net een opkomend alternatief aan het worden voor het Ruiterskwartier, maar ze kunnen daar meteen weer inpakken. De horeca daar (en dat is gewoon bijna de hele straat) mag straks niet later dan tot drie uur biertjes tappen. Voornaamste reden: zo is er minder overlast voor omwonenden.

Sluitingstijden beperkt voor zware horeca

Alleen de plekken waar minder overlast is voor omwonenden mogen nog tot vijf uur open in het voorstel. Dit is het zuidelijke deel van de stad, dus het Ruiterskwartier, het Zaailand, de Doelesteeg en de Stationsstraat.

Het gaat hier om de zware horeca, zoals ze dat noemen. Dit zijn de discotheken, clubs, bars en cafés. Die zijn ‘potentieel overlastgevend’, en dus moeten ze zoveel mogelijk bij elkaar op een kluitje komen op een stuk waar weinig mensen er overlast van hebben.

Concreet houdt dat dus in dat alles op de Nieuwestad, Weaze en Tweebaksmarkt net als in de Grote Hoogstraat om drie uur dicht moet. En dacht je er net aan een nieuwe club of bar te openen? Alles op de Tuinen, een deel van de Eewal, de Nieuwesteeg en de Wortelhaven wordt zo veel mogelijk gevrijwaard van nieuwe horeca. Bovendien moet in dit voorstel alles in deze straten straks om één uur dicht zijn.

Overlast: Inherent aan een bruisende binnenstad

Is een klein beetje overlast niet gewoon inherent aan een bruisende binnenstad? Moet het dan helemaal stil zijn op straat? Kies je er niet zelf een klein beetje voor om onderdeel te zijn van het nachtleven als je in de binnenstad van een “grote stad” gaat wonen?

Voor de gemeente zal het vast een stukje goedkoper zijn om de “overlast” beheersbaar te houden. Zou dat een reden zijn om alles te sluiten? Zodat er minder politie tot vijf uur door de hele binnenstad hoeft te zijn?

Actualisering van het horecabeleid

Niets van dat alles, zo laat de gemeente weten. “Het horecabeleid moest geactualiseerd worden. Het ligt er al bijna 15 jaar. Het heeft niets te maken met kostenbesparing.”

Het gaat ook om het woongenot van de mensen in de binnenstad. “De binnenstad is ook een leefomgeving voor onze burgers. Het woongebied van onze burgers is net zo belangrijk als de horeca-ondernemingen. Dat moet samen goed kunnen functioneren.”

Welkom in de Culturele Hoofdstad

Hoe dan ook: Het voorstel ligt er. Welkom in de Culturele Hoofdstad van Europa. Waar je ’s nachts na drieën niemand meer in de stad ziet. Waar je gewoon het lekkere dorpse gevoel hebt, midden in de binnenstad. Geen overlast van een bruisend nachtleven. Heerlijk.

Oh nee, wacht even. Voordat we helemaal gaan steigeren: het is een concept-voorstel. Dat houdt in dat er nog op geschoten kan worden en er nog inspraak is om dingen aan te passen. Het definitieve besluit komt pas eind dit jaar. En ook dan hebben de horecazaken nog drie jaar de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen.

Mooi na Culturele Hoofdstad 2018 dus. Pfieuw. Maar ook dat is puur toeval laat de gemeente weten. “Zulke masterminds zijn we niet.”

Door Annemarie Lindeboom
Foto: 112 fryslan

Ga het gesprek aan ( comments)