48HFP Movie Sunday: Holy Shit!

Elke tweede zondag van de maand plaatsen we een video die hoge ogen gooide tijdens de Leeuwarder versie van het 48 Hour Film Project. Voor april hebben we gekozen voor ‘Holy Shit’, die in 2014 de publieksprijs won. 

Holy Shit vertelt over de freaky fetisj van de directeur van het bedrijf Green Solutions. Tijdens het jaarlijkse personeelsfeest verkleedt hij zich als Sinterklaas en krijgt hij van zijn personeel een lekker cadeautje: een nieuwe stagiaire verkleedt als Zwarte Piet.

Na een heftige vrijpartij op het personeelstoilet gaat het goed mis, de deur wil niet meer open. En tot overmaat van ramp sluit het personeel het gebouw af om na de kerstvakantie pas weer terug te komen… Holy Shit!

Horrorbeelden in het toilet

Holy Shit movie sunday

Vette filmposter.

De Filmmakkers hebben in deze korte en absurde film het genre horror met humor gecombineerd, wat ze bij het 48 Hour Film Project van 2014 de publieksprijs opleverde.

‘We wilden onszelf dit jaar weer een beperking opleggen dus kozen we ervoor om nagenoeg het hele verhaal in een klein toilet af te laten spelen,’ zegt schrijver en regisseur Dirk Bruinsma.

Samen met het team van De Filmmakkers wist hij zo een claustrofobisch scenario te schrijven dat perfect past bij de ijzingwekkende muziek van teamleider Linze Valk.

‘We besloten om een eigen toiletruimte te bouwen, productieleider Wouter Hylkema is de hele nacht bezig geweest. Maar er was gewoon te weinig tijd om alles toe doen zoals we wilden.

Uiteindelijk besloten we een bestaand toilet te molesteren. Zo hebben we gewoon een stuk uit de deur gezaagd,’ zegt Dirk. ‘Alles voor de film!’

Voor cameraman Jurgen Bakker een enorme uitdaging, weet Dirk nog. ‘In sommige scenes moest de deur eruit, in andere propten we Jurgen bovenop de spoelbak of ging een deel van het plafond eruit om de camera in te verbergen. Moeilijk, maar zo komen we wel echt dicht op de huid van de personages.’

Op film lijkt alles mooier

48hfp holy shit!

Boe.

Het script bestond voor een deel uit vaste tekst en een groot deel uit improvisatie. De spanning in het toilet is voelbaar als de personages merken dat ze er niet meer uit kunnen. Dirk: ‘Met zulke sterke acteurs als Thirsa van Til en Albert Secuur was het belangrijk om ze de ruimte te geven die spanning op te bouwen.’

‘Wat wel grappig was,’ zegt Dirk, ‘is dat er helemaal geen raam in het toilet zat. Setdresser Liesbeth Zwaag vond dat geen probleem, die knutselt gewoon even een raampje in elkaar, haha.’ 

Dat is hoe je shit oplost als je in twee etmaal een film moet maken. Waarom dat raam zo belangrijk is, merk je wel als Holy Shit begint. En vooral als de film eindigt.

Ga het gesprek aan ( comments)