23-jarige Leeuwarder krijgt werkstraf na verduisteren 40.000 euro bij NS

trein

Een 23 jarige vrouw uit Leeuwarden heeft een werkstraf gekregen van tachtig uur omdat ze tussen maart 2018 en mei 2019 bijna 40.000 euro had verduisterd van de NS. Met dat geld heeft de vrouw echter niet haarzelf geholpen.

De vrouw werkte bij de klantenservice van de NS en maakte meerdere keren geldbedragen over naar haar eigen rekening, wat eigenlijk bedoeld was om reizigers met klachten te compenseren.

Geld niet in eigen broekzak gestoken

Dit is geld

Tot zover lijkt het op een criminele bitchmove. Maar de oorzaak van deze actie is wat complexer. Aan de politierechter verklaarde de vrouw dinsdag dat ze het geld onder meer gebruikte om de wietverslaving van haar toenmalige vriend te bekostigen.

De vrouw heeft in tranen betuigd van haar spijt, ze verklaart dat ze achteraf niet begrijpt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook verteld ze dat ze geld apart heeft staan voor het geval de NS het bedrag terugvordert, dit is tot op de dag van vandaag niet gebeurt.

Passende straf

De officier van justitie opperde in eerste instantie een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar. Als voorwaarden een ambulante behandeling en meewerken aan schuldhulpverlening. De raadsman stelde voor alleen een voorwaardelijke straf op te leggen. Hij benadrukte dat zijn cliƫnt ontzettend veel spijt had en dat er geen kans op herhaling was.

De rechter koos uiteindelijk voor een voorwaardelijke celstraf met de voorwaarden en de proeftijd van de officier, maar koos voor een lagere werkstraf: tachtig uur.