So Happy Together is pijnlijk overdonderend

Sinds dit weekend draait in de loods van Tryater ‘So Happy Together’, over het echtpaar Cas en Dorien dat zichzelf wijsmaakt dat ze nog altijd gelukkig met elkaar zijn. Dit mislukt schrijnend, wat binnen een uur overtuigend en nietsontziend wordt overgebracht.

Het stuk speelt zich volledig af in een keuken en begint met een nou niet echt opbeurende monoloog over de paradox van verliefdheid. Dorien staat in een glanzend rode stippeltjesjurk de pannen van het fornuis te acteren en doet haar uiterste best het publiek te laten geloven hoe mooi haar wereld wel niet is.

Vanaf het moment dat haar man Cas thuis komt van zijn werk, is de beklemmende spanning in het huwelijk tastbaar. Zichtbaar bijna, als een zwartgallige olievlek die zich langzaam uitbreidt vanuit het ontastbare moment waar het ooit misging.

Is het eten klaar?

Eventjes lijkt alles koek en ei tussen de twee, een status quo van best wel prima. Dan opeens, zoals stelletjes nou eenmaal altijd zullen vechten om niks, barst de bom. Het is het echte startsein van een kundig theaterstuk, waarin het gedoemde echtpaar op een steeds explosievere manier hun relatie probeert te redden.

Mochten er in het theater al regels zijn, heeft theatergroep HOMSK er volledige poep aan, want alles lijkt te mogen in ‘So Happy Together’. De acteurs breken vrolijk door de vierde wand, men verdwijnt in koelkasten of verschijnt uit een oven.

Als tijdens een poging tot verdrietige goedmaakseks muzikant Douwe Dijkstra door de deur wandelt om een liedje te spelen, is dat verrassend, maar doodnormaal. Alles kan hier. Stuk, vooral.

Razend tempo

So Happy Together in Tryater

De videoclipachtige scenes zijn hard, grappig, bizar, verdrietig en bovenal, pijnlijk herkenbaar. Relaties zijn dikke struggles, dat is duidelijk. Het acteerwerk is dik in orde. De ongenadig knullige Cas is gewoon elke man ooit. Na aftrek van het aangeleerd machismo voor altijd een onbeholpen jongetje.

Zijn spel is iets minder sterk als dat van zijn tegenspeelster. Dorien lijkt in het begin alles nog wel onder controle te hebben, maar glijdt onafwendbaar af naar een labiele valse toestand waarin ze niet eens meer weet hoe de touwtjes er uit zien.

De locatie is lekker informeel en praktisch. Het is letterlijk de schuur van Tryater, dus tegen de muur staan gewoon nog onderdelen van andere shows. Het geeft de voorstelling nóg meer vrijheid, die overigens ook volledig wordt benut.

Suksawat zegt dat je moet gaan

Als het nog niet duidelijk was, ‘So Happy Together’ is een show die je moet zien. Liefde en al die dingen, rollercoasters van emoties zijn het. Deze donkere keukenkomedie is dat ook. Je hebt nog tot 4 december om het mee te maken.

HOMS So Happy Together

Door Henk Rigter

Foto / Film van Johanneke Dijkstra

 

Ga het gesprek aan ( comments)