Jodel Janneke jodelt met Chinees in cowboypak in Zuid-Korea

Jodel JannekeJodel Janneke (24) gaat viraal, bij Hart van Nederland, Radio 2 en bijvoorbeeld Omroep Friesland. Waarom? Ze kan ongelooflijk goed jodelen en vertrekt vanavond naar World Yodel Day in Zuid-Korea.

Ja, dit wordt een bericht vol onverwachte informatie. Jodelen was ooit alleen voor Heidi’s in de Alpen zodat ze van de ene bergtop naar de andere met elkaar kunnen communiceren. Nu niet meer. Nu jodelt Janneke, die zes jaar heeft gestudeerd in Leeuwarden als een van de beste van de hele wereld.

Jodelen leren met cassettebandjes

Janneke is zelfs zo goed dat ze is uitgenodigd en haar complete reis wordt vergoed door de organisatie. “Het is geen wereldkampioenschap wat sommige media suggereren. Ik kan geen prijs winnen, maar eigenlijk heb ik al een prijs gewonnen, toch? Een gratis reis naar Zuid-Korea is een mooie prijs.”

Op haar 16e begint Janneke, die dan nog in Enschede woont, met jodelen. Ze ziet iemand jodelen op internet en denkt: ‘Dat wil ook’. Ze neemt geen lessen, maar leert via internet en een ouderwets cassettebandje met jodellessen hoe ze moet jodelen. “Na lang oefenen en trainen kon ik het ineens.”

Iedereen jodelt

Dat komt van pas voor de Docent Theater opleiding aan NHL Leeuwarden die ze wil volgen. Ze moet auditie doen en wil opvallen door iets anders te doen dan de rest. Jodelen dus. En goed ook. Aangenomen op de opleiding. Meegedaan aan Holland’s Got Talent. En nu dus jodelen in Zuid-Korea tijden World Yodel Day.

Dit verhaal is op zich al opmerkelijk, een oud-Leeuwardse die een van de beste van de wereld in jodelen is en dat mag showen in Zuid-Korea, of all places. Maar het wordt nog absurder. Ze gaat daar jodelen met een Canadees. En met Lu Ton. Een Chinese jodelaar in een cowboypak. Ja, echt. Die bestaat.

Ga het gesprek aan ( comments)