058 heeft het grootste filmfestival van NL

Nou, het grootste regionale filmfestival dan. Maar wel van Nederland. Hoe dan ook: het Noordelijk Film Festival staat voor de deur en heeft zo’n 150 mooie films op het programma staan. En let op, da’s dus niet alléén maar fancy art house. 

Zo draaide bijvoorbeeld La Grande Bellezza op het festival vorig jaar voordat het een flink aantal bioscopen uitverkocht. Dit jaar gaat het Noordelijk Film Festival weer een stapje harder.

Programma filmfestival stroomt over

Ze lanceren onder andere een nieuw programmaonderdeel: Sounds & Cinema. Daarbij presenteren bijvoorbeeld Noordelijke concertorganisatoren films. Zo doen Nokturné en House The 90’s dat met Oldschool Renegades, dé muziekdocu over het ontstaan van dance (en ze regelen een afterparty in Hemingway).

Poppodium Romein presenteert de tamelijk briljante Björk: Biophilia Live, en Mijn Ouders & wishfulmusic (organisatoren van huiskamershows in 050 en 058) presenteren God Help the Girl – de film van Stuart Murdoch (zanger Belle & Sebastian).

filmfestival

Aanmodderfakker fucking goed?

Ook nieuw: een lekker horroravondje. Maar dan met Deense horror: When Animals Dream (klikken op eigen risico). Wel ouderwets is een retegoeie openings- en slotfilm. Dit jaar opent het festival met Of Horses And Men – de prachtige IJslandse Oscarinzending van regisseur Benedikt Erlingsson.

De film is al op een flink aantal festivals wereldwijd geprezen en beleeft in Leeuwarden de Friese première. De slotfilm Aanmodderfakker is in elk geval eentje die goed is voor je emokater op zondag.

Het festival is dit jaar overgegaan op online ticketverkoop. Daarmee zijn ze op 27 oktober begonnen. Aanrader is om snel je tickets binnen te hengelen, want sommige kleine zaaltjes zitten snel vol.